Κάλλια Κοτζαμάνη

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των μεθόδων της Ιατρικής που αντιμετωπίζουν το λεμφοίδημα ως ασθένεια, η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Φυσιοθεραπεία (MLD/CDT) αποτελεί μια πολύ σημαντική και αποτελεσματική μέθοδο συντηρητικής θεραπείας για το λεμφοίδημα.

 

Το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Φυσιοθεραπείας του λεμφοιδήματος αποτελείται από δύο φάσεις: Η πρώτη φάση διαρκεί 2-4 εβδομάδες εντατικής αποσυμφορητικής θεραπείας και περιλαμβάνει:

  • MLD (Manual Lymph Drainage): Χειρομάλαξη λεμφικού συστήματος με σκοπό την αποσυμφόρηση του μέλους από το πρωτεϊνικό υγρό.
  • Περίδεση με ειδικούς επιδέσμους για διατήρηση της ελάττωσης του λεμφοιδήματος που επιτεύχθηκε με το MLD και την χαλάρωση του ινώδη συνδετικού ιστού.
  • Ασκήσεις για ελάττωση του λεμφοιδήματος αλλά και στην αύξηση της κινητικότητας του μέλους.
  • Φροντίδα του δέρματος για την αποφυγή μολύνσεων.
  • Μέτρηση του μέλους από την πρώτη συνεδρία και στο τέλος κάθε εβδομάδας για τον έλεγχο της εξέλιξη της θεραπείας του λεμφοιδήματος.

Η δεύτερη φάση είναι η φάση της συντήρησης και διατήρησης των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης χωρίς την επέμβαση του φυσιοθεραπευτή και περιλαμβάνει:

  • Τοποθέτηση ελαστικής κάλτσας στο μέλος κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αποσκοπεί στην αποφυγή επανασχηματισμού του λεμφοιδήματος.
  • Ασκήσεις και βάδιση σε καθημερινή βάση.
  • Φροντίδα του δέρματος και των νυχιών.
  • Χειρομάλαξη λεμφικού συστήματος MLD όταν είναι απαραίτητο.
  • Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στον Γιατρό και Φυσιοθεραπευτή

  • Γενικές πληροφορίες
  • Το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Φυσιοθεραπείας αποτελείται από δύο φάσεις και είναι ιδανικό συμπλήρωμα της αντιμετώπισης του χρόνιου λεμφοιδήματος.
  • Αξίζει να σημειώθει ότι η θεραπεία μόνο με χειρομάλαξη (MLD) δεν επαρκεί και δίνει μόνο προσωρινά αποτελέσματα στο οιδηματώδες μέλος. Αντίθετα η Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT) μπορεί να διατηρήσει τα αποτελέσματά της για μεγάλο χρονικό διάστημα δεδομένης της πολύ καλής συνεργασίας θεραπευτού και ασθενούς.

 

Πρόληψη για την εμφάνιση ή επιδείνωση του λεμφοιδήματος

  1. Θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι η εφαρμογή σε αραιά χρονικά διαστήματα μόνον της χειρομαλάξεως, στα άτομα που έχουν υποστεί λεμφαδενεκτομή και ακτινοβολίες, ελαχιστοποιεί την εμφάνιση του λεμφοιδήματος.
  2. Μετά το πρόγραμμα της θεραπείας CDT, επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με τον θεραπευτή είναι βοηθητικές και αποσκοπούν ακόμα περισσότερο στη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας και στην μείωση των φλεγμονών του λιπώδους ιστού.
  3. Φροντίδα της επιδερμίδας με ενυδατικές κρέμες και των νυχιών με αντισηπτικά.
  4. Προσοχή στη χρήση αιχμηρών αντικειμένων π.χ. ψαλίδια, μαχαίρια, βελόνες κ.λ.π., μόνον με εφαρμογή γαντιών.
  5. Καθημερινή άσκηση όπως βάδιση, κολύμβηση κ.λ.π.
  6. Ασκήσεις, που αφορούν το πάσχον μέλος, καθημερινά.
  7. Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους προς αποφυγή αυξήσεως του λεμφοιδήματος.
  8. Προσοχή στις ακραίες θερμοκρασίες και καθόλου έκθεση στον ήλιο.
  9. Εφαρμογή ελαστικής κάλτσας ή γαντιού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
  10. Προσοχή στην εμφάνιση πυρετού και ερυθρών κηλίδων στο πάσχον μέλος. Συνίσταται άμεση ενημέρωση του γιατρού για την άμεση χορήγηση αντιβίωσης.
Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized