Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT)

Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT)

Η Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT) σε ασθενή με δευτερογενές λεμφοίδημα του δεξιού κάτω άκρου μετά από ορθοπεδικό τραύμα- κάταγμα- και επέμβαση αυτού.

Ιστορικό. Ασθενής , 56 χρόνων, υπέστη κάταγμα του δεξιού αστραγάλου με απόσπαση του οστού. Μετά από 12 ημέρες, υποβλήθηκε σε επέμβαση για ανάταξη του κατάγματος. Όμως, εμφάνισε δευτερογενές λεμφοίδημα 4 μήνες μετά την επέμβαση. Αυτό το λεμφοίδημα είχε ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του μέλους με αύξηση του όγκου του, μειωμένη τροχιά κίνησης του δεξιού αστραγάλου και αυξημένο πόνο. Επιπλέον, λόγω του λεμφοιδήματώδους μέλους, ο ασθενής αδυνατούσε να φορέσει φυσιολογικό υπόδημα, να περπατήσει μεγάλες διαδρομές και να ανεβεί σκαλοπάτια. Έτσι ο ασθενής δεν μπορούσε να λάβει μέρος σε φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες όπως να βγάζει βόλτα το σκύλο του ή να εκτελεί δουλειές της καθημερινότητος.

Αντιμετώπιση. Αυτός ο ασθενής άρχισε να ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του λεμφοιδήματος – τη λεγόμενη Ολοκληρωμένη  Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT)- που κράτησε 3 μήνες. Το ποσοστό της διαφοράς του όγκου, ανάμεσα στο λεμφοιδηματώδες δεξί πόδι και στο αριστερό, ήταν στην αρχική εξέταση 9%, ενώ στην τελική έφτασε να είναι λιγότερο του 1%. Μετά απ’ την χρονική περίοδο της θεραπείας, ο ασθενής συνέχισε ανεξάρτητος ακολουθώντας τις συμβουλές του λεμφοθεραπευτή για το τι να κάνει στη φάση της συντήρησης, διατηρώντας τα αποτελέσματα της (CDT).

Συμπέρασμα. Το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Θεραπείας (CDT), για την αποκατάσταση δευτερογενούς λεμφοιδήματος σε μέλος που έχει υποστεί κάταγμα και επέμβαση, είναι πολύ αποτελεσματικό μειώνοντας τον όγκο του οιδήματος και ως εκ’ τούτου αυξάνοντας την κινητικότητα του μέλους. Αυτό σημαίνει σημαντική λειτουργική επαναφορά στις δραστηριότητες της καθημερινότητας.