Κάλλια Κοτζαμάνη

Βιταμίνες και λεμφοίδημα. Βοηθούν οι βιταμίνες στο λεμφοίδημα ή στην πρόληψή του;

Herbal medical pills with healing plant on wooden table

Βιταμίνες και λεμφοίδημα. Βοηθούν οι βιταμίνες στο λεμφοίδημα ή στην πρόληψή του;

Herbal medical pills with healing plant on wooden table

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος και ίσως στην πρόληψη για λεμφοίδημα ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια.

 

Η Διοσμίνη, μέλος των φλαβονοειδών, έχει χρησιμοποιηθεί, ευρέως στην Ευρώπη, σε ασθενείς με δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος  και των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύοντας τα τοιχώματα αυτών. Η διοσμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής. Επίσης βρίσκεται στα φρούτα (εσπεριδοειδή), λαχανικά, κρασί, τσάι.

 

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα βραζιλιανά αμύγδαλα, στο χοιρινό, στο μοσχάρι και στο σιτάρι. Έχει αποδειχθεί ότι το σελήνιο έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη D είναι ένα στοιχείο που δημιουργείται με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση του λεμφοιδήματος.  Η φλεγμονή, ως γνωστό, είναι ένα από τα πιο ορατά συμπτώματα του λεμφοιδήματος, και υπάρχουν αφθονες αποδείξεις  που δείχνουν ότι η έλλειψη της  βιταμίνης  D  συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Ως εκ’ τούτου, η βιταμίνη D  στο σώμα μειώνει την φλεγμονή.

 

Βιταμίνες  E, B6 και C  ενισχύουν το λεμφικό σύστημα.

Βότανα και λεμφοίδημα:

  • Αχινάκια και αστράγαλος ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν την συσσώρευση του υγρού στο λεμφικό σύστημα.
  • Καλέντουλα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καθαρίζει τους ιστούς του σώματος.
  • Πικραλίδα. Είναι πολύ σημαντική για να διώχνει άχρηστες ουσίες όταν συσσωρεύονται στο λεμφικό σύστημα.
  • Υδραστίδα ( goldenseal canadesis). Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενεργοποιεί την διαδικασία απομάκρυνσης και καθαρισμού του λεμφικού συστήματος.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized