Άρθρα

Αρχική > Blog
image

Η διατροφική σου «ασπίδα» για το λεμφοίδημα!

Η διατροφική σου «ασπίδα» για το λεμφοίδημα! Τι είναι το λεμφοίδημα; Με τον όρο «λεμφοίδημα» αναφερόμαστε σε οιδήματα (πρηξίματα) στα άνω ή κάτω άκρα, τα οποία οφείλονται σε πιθανή δυσλειτουργία ή βλάβη των λεμφαγγείων. Λεμφοίδημα και διατροφή Εάν πάσχεις από λεμφοίδημα δεν είναι απαραίτητο να…
image

Αντιμετώπιση λεμφοιδήματος

Αντιμετώπιση λεμφοιδήματος Μπορεί να θεραπευτεί το λεμφοίδημα; Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται. Απλά η αντιμετώπιση στοχεύει στην μείωση του οιδήματος και στην παρεμπόδιση των επιπλοκών. Η θεραπεία που συστήνεται για το λεμφοίδημα είναι η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία ( Complete Decongestive Therapy- CDT). Αν και η τεχνική αυτή…
image

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι θανατηφόρο;

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι θανατηφόρο; Το λεμφοίδημα από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν θάνατο των ιστών ή σηψαιμία ή και λεμφαγγειοσάρκωμα  (καρκίνος) της λέμφου. Γι’ αυτούς…
image

Βιταμίνες και λεμφοίδημα. Βοηθούν οι βιταμίνες στο λεμφοίδημα ή στην πρόληψή του;

Βιταμίνες και λεμφοίδημα. Βοηθούν οι βιταμίνες στο λεμφοίδημα ή στην πρόληψή του; Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος και ίσως στην πρόληψη για λεμφοίδημα ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Η Διοσμίνη, μέλος των φλαβονοειδών, έχει χρησιμοποιηθεί, ευρέως στην Ευρώπη, σε ασθενείς…
image

Λεμφοίδημα και καρκίνος

Λεμφοίδημα και καρκίνος Το λεμφοίδημα είναι καρκίνος; Το λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από καρκίνο ή από την χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο. Πολλές φορές ένας  κακοήθης όγκος μπορεί να μπλοκάρει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Με την χειρουργική επέμβαση απομακρύνεται ο όγκος αλλά μπορεί να…
image

Διάγνωση λεμφοιδήματος

Διάγνωση λεμφοιδήματος Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λεμφοιδήματος, εάν πρόσφατα έχετε υποστεί χειρουργική επέμβαση για καρκίνο (π.χ. στον μαστό) σε συνδυασμό με λεμφαδενεκτομή και ακτινοβολία. Σ’ αυτή την περίπτωση ο γιατρός βασίζεται  α) στα συμπτώματα και στο ιστορικό β) στην γενικότερη αξιολόγηση του επηρεαζόμενου μέλους εξετάζοντάς το…