Κάλλια Κοτζαμάνη

Λεμφική μάλαξη μετά από πλαστική χειρουργική.

Λεμφική μάλαξη μετά από πλαστική χειρουργική

Ύστερα από μια πλαστική χειρουργική διαδικασία, ως επί το πλείστον και φυσιολογικά, στις χειρουργημένες περιοχές εμφανίζεται οίδημα, αιμάτωμα, κατακράτηση υγρού και σκληρότητα. Αυτό το μετεγχειρητικό λεμφοίδημα αναπτύσσεται από την φλεγμονή και τον τραυματισμό που ήδη έχει προκαλέσει η  χειρουργική κάνουλα για να ρουφήξει το λίπος. Οπότε τα κανάλια που έχουν σχηματιστεί από τη κάνουλα αμέσως γεμίζουν με υγρό και ιστό και πρήζονται.

 

Η λεμφική μάλαξη (MLD) βοηθάει στην κινητοποίηση του υγρού μέσα από τα λεμφικά αγγεία, μειώνοντας έτσι το οίδημα, την κατακράτηση του υγρού και τον πόνο μετεγχειρητικά. Έτσι καθαρίζονται οι εξωκυττάριοι χώροι όπου εκεί έχουν συσσωρευτεί άχρηστα προιόντα του κυτταρικού μεταβολισμού και άχρηστα ερυθρά αιμοσφαίρια.  Χωρίς τη λεμφική μάλαξη (MLD), η φλεγμονή θα αναπτύξει ίνωση (σκληρότητα του ιστού) και συσσώρευση υγρού γεγονός που κάνει τους γιατρούς να συνιστούν αμέσως μάλαξη μετεγχειρητικά για να είναι σίγουροι ότι οι ασθενείς τους θα πάρουν τα μέγιστα οφέλη από τη διαδικασία που έχουν υποστεί.

Η λεμφική μάλαξη (MLD) είναι μια πολύ ελαφριά μάλαξη. Παρ’ όλα αυτά, ο ασθενής, την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση αισθάνεται λίγο άβολα λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει στην χειρουργημένη περιοχή. Η λεμφική μάλαξη (MLD) είναι η μόνη μάλαξη που μπορεί να μειώσει το οίδημα, το αιμάτωμα και την κατακράτηση του υγρού. Η Vodder τεχνική είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος γιατί βασίζεται στην επιστημονική γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του λεμφικού συστήματος. Και αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές MLD/CDT. Οποιαδήποτε άλλη χειρομάλαξη (π.χ. εν τω βάθη μάλαξη) αντενδείκνυται γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, εμποδίζοντας την κινητοποίηση του λεμφικού υγρού.

 

Η λεμφική μάλαξη (MLD) μειώνει σημαντικά τον χρόνο επούλωσης, προκαλώντας γρηγορότερη ανάρρωση με το να διώχνει άμεσα τις παγιδευμένες άχρηστες ουσίες του χειρουργείου. Οι περισσότεροι χειρούργοι συνιστούν την λεμφική μάλαξη (MLD) μετά το χειρουργείο. Εντούτοις,  περιπτώσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εάν εφαρμοσθεί η MLD πριν το χειρουργείο, καθώς μπορεί να φιλτράρει τις άχρηστες ουσίες, τοξίνες, ιούς, βακτήρια, μειώνοντας την συσσώρευση του εξωκυττάριου υγρού, εμποδίζοντας, έτσι, οποιαδήποτε μόλυνση πριν το χειρουργείο. Επιπρόσθετα, αυξάνει  και την παραγωγή των λευκοκυττάρων που βοηθούν στην επούλωση του τραυματισμένου ιστού μετεγχειρητικά.

 

Οπότε, συνίστανται 5-12 συνεδρίες λεμφικής μάλαξης (MLD) μετεγχειρητικά και αυτό θα εξαρτηθεί από την περιοχή, την χειρουργική διαδικασία και την ανάρρωση που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς, ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί παραπάνω από μια χειρουργική διαδικασία (π.χ. λιποαναρρόφηση σε συνδυασμό με πλαστική χειρουργική κοιλιάς, ενίσχυση γλουτών κ.λ.π.) θα χρειασθούν περισσότερες συνεδρίες απ’ εκείνους που έχουν υποστεί μία.

 

Επίσης, το συντομότερο εφαρμοσθεί η λεμφική μάλαξη (MLD), το καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Συνίσταται η πρώτη συνεδρία να γίνει 24 ώρες μετά το χειρουργείο. Η διαδικασία επούλωσης μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις διαρκεί από 3 ως 6 μήνες. Εάν ξεκινήσουν οι συνεδρίες μετά από ένα μήνα, τα οφέλη της λεμφικής μάλαξης δεν θα ναι τα ίδια με εκείνα, εάν ξεκινήσουν οι συνεδρίες την πρώτη εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized