Κάλλια Κοτζαμάνη

Τι είναι λεμφοίδημα;

Arm

Τι είναι λεμφοίδημα;

Arm

Λεμφοίδημα είναι μια χρόνια παθολογική συσσώρευση λεμφικού υγρού (πρωτεινικού υγρού) στους ιστούς οποιουδήποτε  μέρους του σώματος ιδιαίτερα των άνω ή κάτω άκρων. Το λεμφοίδημα προκαλείται από μπλοκάρισμα ή δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος. Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από αγγεία (κανάλια) και αδένες (σταθμούς) σ’ όλο το σώμα και βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού σε μολύνσεις, απομακρύνοντας το εκτεταμένο λεμφικό υγρό από τους ιστούς (στις μολύνσεις ο οργανισμός αντιδρά για να καταστρέψει,  παράγοντας παραπάνω λεμφικό υγρό).

Υπάρχουν δύο τύποι λεμφοιδήματος:

 

α) Πρωτογενές λεμφοίδημα

Το πρωτογενές λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από μεταλλαγμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ενός μη φυσιολογικού λεμφικού συστήματος. Σ’ αυτή τη περίπτωση το λεμφικό σύστημα μπορεί να δυσλειτουργεί σε κάποιο σημείο ή να λείπει ένας σημαντικός αριθμός λεμφαγγείων με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ροή της λέμφου.Ο τύπος αυτός εμφανίζεται συνήθως μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα στα κάτω άκρα  και φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα.  

 

Β) Δευτερογενές λεμφοίδημα

Το δευτερογενές λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από την καταστροφή ενός υγιούς λεμφικού συστήματος.

Ανάλογα με το πόσο το λεμφοίδημα έχει εξελιχθεί, ο γιατρός μπορεί να χαρακτηρίσει το στάδιο που βρίσκεται το λεμφοίδημα.

Τα στάδια του λεμφοιδήματος είναι:

  • Στάδιο 1: Παθολογική ροή της λέμφου στο λεμφικό σύστημα χωρίς συμπτώματα.

  • Στάδιο 2: Συσσώρευση υγρού με οίδημα τα οποίο ελαχιστοποιείται με την ανάρροπη θέση. Πιέζοντας το μέλος μπορεί να δημιουργηθεί εντύπωμα.

  • Στάδιο 3: Μόνιμο οίδημα που δεν ελλατώνεται με την ανάρροπη θέση. Πιέζοντας το μέλος δεν δημιουργείται εντύπωμα. Υπάρχουν αλλαγές στην επιδερμίδα όπως ουλές και πάχυνση αυτής.

  • Στάδιο 4: Ελεφαντίαση ( παραμορφωμένο και ογκώδες μέλος ). Πάχυνση της επιδερμίδας με ουλές και σε αρκετά σημεία υπάρχει η εικόνα όμοιας με εκείνη των κονδυλωμάτων.
Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized