Η διατροφική σου «ασπίδα» για το λεμφοίδημα!
Τι είναι το λεμφοίδημα;
Με τον όρο «λεμφοίδημα» αναφερόμαστε σε οιδήματα (πρηξίματα) στα άνω ή κάτω άκρα, τα οποία οφείλονται σε πιθανή δυσλειτουργία ή βλάβη των λεμφαγγείων.
Λεμφοίδημα και διατροφή
Εάν πάσχεις από λεμφοίδημα δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόσεις κάποια εξειδικευμένη δίαιτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, που απευθύνεται σε άτομα με οποιαδήποτε πάθηση και θα σου προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεσαι.
Τι να προτιμάς:
- Τροφές ολικής άλεσης και πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. καλαμπόκι, φασόλια, μπρόκολο, αμύγδαλα κ.ά.)
- Άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο χωρίς την πέτσα)
- Ψάρι (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα)
- Φρούτα και λαχανικά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Επίσης, εάν υποφέρεις από λεμφοίδημα πρέπει να προσλαμβάνεις σε καθημερινή βάση νερό, που θα σε ωφελήσει σημαντικά, ιδιαίτερα μετά από τις σχετικές θεραπείες. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα συμπληρώματα διατροφής, που προσφέρουν στον οργανισμό σου τις βιταμίνες που χρειάζεται για ταχύτερη ανάκαμψη.
Διαβάστε περισσότερα για τις βιταμίνες και τα βότανα που βοηθούν εδώ.
Τι να αποφεύγεις:
- Το αλάτι. Επίσης, τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μιας και έχουν το αλάτι ως συντηρητικό (π.χ. επεξεργασμένα κρέατα, κονσέρβες, σάλτσες, καρυκεύματα). Άτομα με ευαισθησία στο νάτριο έχουν παρουσιάσει επιδείνωση του λεμφοιδήματος, όταν κατανάλωσαν τέτοιες τροφές.
- Τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά.
- Την καφεΐνη, καθώς θεωρείται φυσικό διουρητικό.
- Τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
- Τα γλυκά και γενικά τη ζάχαρη.
Φάε σωστά και γυμνάσου!
Η σωστή διατροφή συμβάλλει και στη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που έχουν εμφανίσει λεμφοίδημα. Δεν χρειάζεσαι ένα επιπλέον εμπόδιο για να χαρείς καθημερινά πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο. Συνδύασε τη διατροφή με τη σωματική άσκηση. 30 λεπτά άθλησης, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, κρίνεται απαραίτητη. Το περπάτημα μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.
Έχε υπόψη σου ότι το ένα δεν έχει νόημα χωρίς το άλλο! Δεν αρκεί, δηλαδή, να ακολουθείς μόνο μια υγιεινή διατροφή, χωρίς να γυμνάζεσαι ή μόνο να ασκείσαι, χωρίς να τρως υγιεινά. Και τα δυο πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά σου. Καλό θα είναι, επίσης, να κόψεις ή έστω να περιορίσεις δραστικά το κάπνισμα.
Σημαντικός ο ρόλος της διατροφής
Αν υποφέρεις από κάποια επιπρόσθετη πάθηση, εκτός του λεμφοιδήματος, και ο γιατρός σου σού έχει συστήσει μια ειδική διατροφή, πρέπει απαραίτητα να την ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί που έχουν εκδηλώσει λεμφοίδημα πρέπει να ακολουθούν την εξειδικευμένη διατροφή για διαβητικούς που τους έχει δώσει ο γιατρός τους.
Η αλλαγή στον τρόπου ζωής είναι αποκλειστικά δική σου απόφαση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για το σώμα και την υγεία μας και εμείς αποφασίζουμε αν θα τον βοηθήσουμε ή όχι.